Haber üniversite öğrencilerine. Çünkü mezunların harçlarını iade etmiyorlar... :) Gazete sitelerinde yorum kısmında iade talep edenler olmuş da, diyecek laf kalmıyor...
Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısının ardında yaptığı açıklamayla harçların kaldırıldığını duyurdu.
“Sayın başbakanımızın, bakanlarımızın imzaladığı kararnameyle bundan böyle birinci öğretimden katkı payı alınması, yani harçlar tamamen kaldırılmıştır. 2011-2012 öğretim yılı sayısı itibarıyla 1 milyon 524 bin 380 öğrenci bu harçların kaldırılmasından doğrudan istifade edecektir. Aynı şekilde açık öğretimden katkı paylarının alınmasına da son verilmiştir. Yine 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 1 milyon 951 bin 494 öğrenci de bundan istifade etmiş olacaktır.”
Arınç'ın bu iletisinden sonra akla bir soru takılıyor. Bu soru şuanda tartışma konusu. Katkı payı ile öğrenim gideri arasındaki fark.
İddia 1: Örgün öğretim ve açık öğretimin yatırdığı ücret katkı payı, ikinci öğretimlerin yatırdığı ücret öğrenim ücreti. Bu durumda Örgün ve açıköğretimin verdiği ücetin %100'ü kalkıyor.
İddia 2: Örgün ve açıköğretimin yatırdığı ücretin %20'lik kısmı katkı payı, %80'lik kısmı öğrenim ücreti. Bu durumda %20'lik bir kar sözkonusu.
Dilerim ki ilk durum olsun. Bu arada ikinci öğretimlerin harçlarının tamamen kaldırılması anlamsız olur. Nedenleri:
İkinci öğretimin amaçları var. Şöyle ki, ikinci öğretim hem çalışıp hem de okumak isteyenlerin gece okuyup gündüzlerini okulda değerlendirebilmeleri için bir fırsat. Peki harç tamamen kaldırılırsa? O zaman aynı bölümün gündüz ve akşam eğitimleri arasında şöyle bir fark doğar; akşam okuluna (harç olmadığı için akşam okumak isteyenler oluşacağından) talep artar. İkinci öğretime talep artarsa ikinci öğretimin puanları yükselir. Bu durumda olumsuz etkilenenler hem çalışıp hem de okumak isteyenler olur. Ki mevcut durumda ikinci öğretimde okuyanlar zaten harçların daha fazla olduğunun farkında olarak tercihlerini yaptılar. İkinci öğretimin tamamen kaldırılması adalet değil adaletsizlik olur. Zaten daha düşük puanla girmek gibi bir avantajları var. Yani vakıf üniversitesi mantığı: düşük puan alan daha fazla para vererek daha düşük puanlı bir yerde okuma şansı elde ediyor. Parası olanın istediği bölümde okuması son derece adaletsiz. Puanı düşük olanlar istedikleri bölümde bedava okusunlar'ı savunmuyorum tabii ki. İnsanlar bunun için çok çaba sarfediyor. Yani amacı doğrultusunda, ikinci öğretim bedava olamaz. Bedava olursa puanları örgün öğretimden fazla olabilir. İkinci öğretimin anlamı kalmaz. Ancak örgün öğretim harcının gelirini gözden çıkaran hükümet, ikinci öğretimin verdiği çok yüksek harçları en azından yarı yarıya indirerek işe başlayabilir. Ve kaldırılırsa aynı bölümü iki farklı puanla okuyan öğrencilerin olması gibi bir adaletsizlik de doğuyor. Yani kalkarsa da en azından yeni başlayacaklar için geçerli olmalı.
Sonuç olarak, altında yatan amaç her ne olursa olsun, iki kuruşu bir araya getirmekte zorlanan, hatta ben de son ödeme günlerine harcı yetiştirmişliği olan biri olarak çok sayıda insan için bu gelişme çok önemli. Keşke olabilse ki çok rahat durumda olanlar katkıyı üstenebilsin. Ancak mümkün değil tabii, bedavacılık diye bir şey var. Umarım yüksek öğrenim için daha da iyi gelişmelerle karşılaşırız. Kalkan (veya düşen) harçlardan yararlanacaklara; (son senem de olsa) gözümüz aydın. :)
Hiç yorum yok:
Bir yorum bırak, sence? :)